Concerto pour la main gauche – Maurice Ravel

Concerto pour la main gauche – Maurice Ravel

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SiDLBd3Rx90[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AMwnkZHkrVA[/youtube]

RECENSIE 22 september 2004, Leeuwarder Courant
Opname in de Oosterpoort in Groningen waar zowel Concert voor de linkerhand als het Concert in G maj klonken. Noord Nederlands Orkest olv Jacques Mercier. Uitvoering op een Erard Concert Grand.
Bij een authentieke uitvoering denk je aan oude muziek maar ook de uitvoering van de beide pianoconcerten van Ravel door Tamara Rumiantsev zou je authentiek kunnen noemen want de concerten werden gespeeld op een Grand Erard, het favoriete instrument van Ravel. Helaas zat daar een schaduwzijde aan: de dynamiek van het instrument was te beperkt om boven het orkest uit te komen. Maar wát hoorbaar was klonk schitterend. Zelden had het Pianoconcert in G zo’n betovering. Friesch Dagblad
‘t Was een gedurfde binnenkomer, want voor de pauze was het allemaal Ravel, die ironie en spitsvondigheid paart aan heftig verschietende klankkleuren in het orkest. Ook gedurfd was de hoekige Erard-vleugel, van elegante Franse makelij, waaraan pianiste Tamara Rumiantsev tijdens haar vertolking van Ravels pianoconcerten omfloerste klanken ontlokte. Dagblad van het Noorden
Was in het Pianoconcert in G van Maurice Ravel de balans nogal eens zoek, in het Concert in D voor de linkerhand was dat veel beter en kreeg het prachtige spel van de Nederlandse Tamara Rumiantsev ruim baan.
Deze jonge pianiste klonk virtuoos in haar vertolking. De gerestaureerde Erardvleugel klonk in het concert in G soms wat aan de omfloerste kant, in dat in D was hij subliem, bevallig, sprankelend en warm. De intensiteit van dit werk, met een zelden gehoorde duisternis en een spanningsopbouw die zich kan meten aan de Boléro, is imponerend.

Next post Canto Ostinato op Utrecht CS