Een week met Ravel

Een week met Ravel

Van maandag 29 juni tot en met vrijdag 3 juli wordt een cursus georganiseerd rond de kamermuziek en pianomuziek van Maurice Ravel. In deze cursus staan muziekanalyse en uitvoering centraal.

Deelnemende docenten “Een week met Ravel”:

Emmy Verhey, viool
Wim Witteman, muziekanalyse
Tamara Rumiantsev, piano

Van actieve deelnemers wordt verwacht dat ze tenminste één van de te behandelen werken gestudeerd hebben en/of daarmee hebben opgetreden, en dat ze daarnaast een basale muziektheoretische kennis hebben op conservatoriumniveau.

Centraal staan de volgende werken:

  • pianotrio
  • vioolsonate
  • sonate voor viool en cello

Van deze werken wordt verwacht dat men de partituren heeft en de stukken al goed kennen, en bij voorkeur er minstens 1 van gespeeld hebben.

De vijf cursusdagen duren van 9.30 uur tot 18.00 uur. Er is iedere avond een avondprogramma van 19.00 tot 21.00 uur. Het wordt aanbevolen om van de mogelijkheid tot overnachten gebruik te maken zodat men de kans heeft volop deel te nemen aan gesprekken, discussies en interacties later op de avond.

De cursus wordt gegeven in dialoog tussen de docenten.

In die dialoog doet ook het Bartolotti trio mee:

Het Bartolotti pianotrio zal functioneren als trait d’union tussen docenten en de deelnemers. Zij zullen kamermuziek van Ravel uitvoeren en deelnemen aan de gesprekken over Ravel’s muziek.

Er is ook een passieve deelname mogelijk aan wie geen eisen worden gesteld, van wie in principe niets verwacht wordt, maar die zich moeten realiseren op welk niveau gewerkt zal worden

Daarbij wordt er iedere dag tijd ingepland om apart met pianisten aan pianorepertoire (inclusief beide pianoconcerten) van Ravel te kunnen werken. Pianisten kunnen van tevoren opgeven welke compositie zij willen behandelen tijdens deze week.

De eerste twee dagen zijn bestemd als inleiding op de werken van Ravel; de laatste drie dagen zijn bestemd voor spelen en les krijgen.

Voor het volledige programma klik hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Presentatie bij Docentenmiddag Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Next post Canto Ostinato bij Festival Classique